4 octombrie 2023

PressNET

Sursă sigură de știri

Eva Kaili, vicepreședintă a Parlamentului European, arestată şi pusă oficial sub acuzare în cadrul anchetei anticorupţie/ Mai multe pungi pline cu bani, găsite la domiciliul lui Kaili din Bruxelles

Scandalul de corupție și spălare de bani este legat de Qatar, țară care ar fi influențat deciziile Parlamentului European prin plăți în numerar sau cadouri către legislatorii din adunarea UE.

Procurorii belgieni au acuzat-o duminică pe vicepreședintele Parlamentului European Eva Kaili și pe alte trei persoane de corupție, într-o investigație majoră asupra unei presupuse campanii de influență ilegală a Qatarului. Kaili, un europarlamentar grec, a fost arestat vineri în cadrul anchetei de corupție a autorităților belgiene în privința presupuselor activități de lobby ilegale din partea țării din Golful Persic, gazda turneului de fotbal de la Cupa Mondială. „Se bănuiește că terților aflați în poziții politice și/sau strategice în cadrul Parlamentului European li s-au plătit sume mari de bani sau au oferit cadouri substanțiale pentru a influența deciziile Parlamentului”, a declarat duminică procuratura federală belgiană într-un comunicat.

Procurorul, fără a numi nicio persoană, a spus că patru din șase persoane reținute vineri au fost acuzate de „participare la o organizație criminală, spălare de bani și corupție”. Ceilalți doi au fost eliberați, se spune. Ziarul belgian L’Echo și alte mass-media au raportat că persoanele acuzate includ Kaili. De asemenea, printre cele patru persoane acuzate se numără și partenerul lui Kaili, Francesco Giorgi, a informat Le Soir . Giorgi este asistent parlamentar al unui alt europarlamentar și fondator al ONG-ului Fight Impunity. Președintele Fight Impunity, fostul europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri, a fost și el acuzat în dosar, potrivit Le Soir. Un lobbyist nenumit a fost, de asemenea, acuzat, se spune. Cei patru vor rămâne în arest.

https://www.politico.eu/article/mep-kaili-charged-with-corruption-by-belgian-prosecutors-reports/

Cotidianul belgian L’Echo a relatat că „mai multe pungi pline cu bancnote (de bani)” au fost găsite la domiciliul lui Kaili din Bruxelles, transmite France24.com. De altfel, acesta ar fi motivul pentru care vicepreședintele Parlamentului European Eva Kaili nu s-a putut prevala de imunitatea parlamentară, pentru că ar fi fost prinsă în flagrant.

O sursă juridică apropiată de caz a confirmat pentru AFP relatările din presa belgiană conform cărora scandalul de corupție și spălare de bani este legat de Qatar, o țară asupra căreia organizațiile și partenerii internaționali atrag atenția asupra încălcării grave a drepturilor omului. Qatarul ar fi influențat deciziile Parlamentului European prin plăți în numerar sau cadouri către legislatorii din adunarea UE.

Cine este Eva Kaili

Eva Kailia are 44 de ani și s-a născut la Salonic, în Grecia. Eva Kaili a fost prezentatoare de știri și jurnalistă a postului de televiziune MEGA până în 2007 când a început cariera politică fiind timp de cinci ani deputat în Parlamentul elen. În perioada 2013-2014 a fost președintele Centrului pentru egalitatea de gen din cadrul Ministerului grec de Interne. Din 2014, este membru ales în Parlamentul European din partea Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților.