nificarea urbană neadaptată realităților climatice – toate acestea ne fac vulnerabili
15:28 – 16:20. Vremea la extreme ne-a tras iar de mânecă azi, de data asta în București – Ilfov.
Schimbările climatice au avut nevoie de mai puțin de o oră ca să ne arate că sunt aici și ori ne pregătim din timp, ori numărăm pagubele după fiecare nor negru.
Episodul de azi din Capitală e din seria fenomenelor istorice, unul la mulți ani, cu precipitații de 50 l/mp la stația Filaret în 60 minute și 42 l/mp la stația Băneasa în 30 minute.
Canalizările au cedat, traficul s-a blocat, iar oamenii au fost nevoiți să-și abandoneze mașinile, pentru că ploaia torențială a transformat străzile în râuri. Pe mine, furtuna m-a prins în zona Tineretului, unde apa trecea de trotuar.
Ce s-a întâmplat azi nu va rămâne, însă, un eveniment meteo izolat. E doar un alt semnal de alarmă într-un șir tot mai lung de extreme meteorologice dese, care ne atenționează că orașele noastre nu sunt pregătite. Infrastructura veche, lipsa spațiilor verzi suficiente, planificarea urbană neadaptată realităților climatice – toate acestea ne fac vulnerabili.
Ori investim inteligent în reziliență climatică, în soluții verzi și în educație, ori vom continua să facem inventarul pagubelor. Nu mai e vorba despre dacă se va întâmpla din nou, ci când și cât de rău va fi data viitoare. În Galați, anul trecut, un pârâu pe care îl treceai la pas a inundat zeci de gospodării. În Praid, Corundul a avut un debit de 100 ori mai mare ca de obicei, peste tot în țară schimbările de climă ne pot pune în fața unor recorduri istorice.
Am spus-o și o repet: nu mai putem întârzia nici o zi în a trata adaptarea la schimbările climatice ca prioritate națională.
More Stories
Barometru Iunie 2025/ Cea mai importantă îngrijorare a românilor
Oamenii de afaceri cer un pachet de măsuri echilibrat
Nicușor Dan: „E o posibilitate să avem premier la sfârșitul săptămânii viitoare”