22/07/2024

PressNET

Sursă sigură de știri

Biblioteca Județeană marchează împlinirea a 91 de ani de la nașterea Aurorei Cornu

                  Biblioteca Județeană marchează împlinirea a 91 de ani de la nașterea Aurorei Cornu, scriitoare, actriță, regizoare și traducătoare de origine română, stabilită în Franța la mijlocul anilor 1960, prin organizarea unei expoziții omagiale.

                  Expoziția poate fi vizitată până la finalul lunii, în sala Biblioteca Exilului din Paris „Basarab Nicolescu”, și conține cărți, fotografii și manuscrise inedite, precum și pagini de jurnal. Materialele expuse fac parte din colecția „Aurora Cornu”, ultima colecție intrată în patrimoniul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, ce se alătura fondurilor ce vor fi expuse la Muzeul Cărții și Exilului Românesc.

                  Materialele din colecția „Aurora Cornu”, depozitate în 54 de cutii, au ajuns la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” la finalul lunii trecut, prin bunăvoința moștenitorilor scriitoarei. Colecția conține cărți, fotografii din arhiva personală, manuscrise, corespondență, piese de mobilier, înregistrări audio-video realizate pe diferite suporturi, mărturii ale activității culturale, în special cinematografice, a Aurorei Cornu.

                  Născută la data de 6 decembrie 1931, Aurora Cornu s-a stabilit în anul 1960 la Paris, unde a avut o bogată activitate cinematografică, atât ca actriță, cât și ca regizor, dar și literară, publicând proză și poezie. În Franța, Aurora Cornu s-a împrietenit cu alți români, plecați în exil, printre care Mircea Eliade, Emil Cioran, Moniva Lovinescu, Virgil Ierunca.

                  Aurora Cornea a decedat la data de 14 martie 2021, într-un spital din Paris.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”