22/07/2024

PressNET

Sursă sigură de știri

O nouă donaţie a unei personalităţi din exilul românesc: peste 100 de lucrări de artă, manuscrise, cărți și fotografii au luat drumul Craiovei

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” şi-a îmbogăţit patrimoniul cu o nouă donaţie a unei personalităţi din exilul românesc, scriitorul şi pictorul Nicolas Adam, donație ce va face parte din fondul Muzeului Cărții și Exilului Românesc.

                La mijlocul lunii octombrie 2022, peste 100 de lucrări de artă, manuscrise, cărți și fotografii au luat drumul Craiovei din capitala Franței pentru a completa fondul Exilului Românesc. Donația „Nicolas Adam” conține un impresionant număr de tablouri, realizate mai ales în ultima parte a vieții, în diferite tehnici, foarte actuale din punct de vedere estetic, planșe cu grafică – reproduse în volumele de versuri (Ereticul răstignit, 2015), manuscrise bilingve, cărți și fotografii.

                  Născut la 13 iulie 1939, în Piatra-Neamț, Nicolas Adam a plecat în Franța în 1982, unde a trăit și a creat discret, fiind unul dintre autorii și artiștii a cărui operă avem acum șansa să o cunoaștem și să o recuperăm.

                   Nicolas Adam a trecut la cele veșnice în luna octombrie 2022, însă nu înainte de a-și dărui României opera, care prin grija doamnei Danielle Le Gal, soția sa, a ajuns pe data de 17 octombrie la Craiova.

                Donația Nicolas Adam se alătură celor 28 de donații primite de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, care vor fi disponibile în Muzeul Cărții și Exilului Românesc, instituție care va fi inaugurată în prima jumătate a anului viitor. 

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  „Alexandru și Aristia Aman”