14/11/2024

PressNET

Sursă sigură de știri

„Academicianul Dan Berindei – 100 de ani de la naștere”

Academicianul Dan Berinde, născut la data de 3 noiembrie 1923, a fost omagiat la București și la Craiova.

               Joi, în Aula Academiei Române, s-a desfășurat Sesiunea Comemorativă „Academicianul Dan Berindei – 100 de ani de la naștere”, organizată de Secția de științe istorice și arheologie a Academiei Române, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea marelui istoric.

                Opera și personalitatea academicianului Dan Berindei, reprezentant de seamă al istoriografiei românești, au fost evocate de iluștrii oameni de cultură, membri ai Academiei Române, istorici și cercetători științifici.  

                În deschiderea evenimentului a luat cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care a omagiat activitatea științifică și personalitatea academicianului Dan Berindei. „Cinstim astăzi amintirea academicianului Dan Berindei, care în acest an ar fi împlinit un secol de viață. Prin aceasta se apropia de vârsta țării rotunjite sau de vârsta României întregite, pentru că s-a născut doar la câțiva ani după Marea Unire. Se apropia de vârsta acelei Românii ai cărei suverani s-au încoronat în 1922 la Alba Iulia. A trăit sub trei regi, ca să-l parafrazez pe Nicolae Iorga, și apoi a trăit sub «țarii» roșii veniți de la Răsărit și s-a bucurat și de cele trei decenii de libertate parțială. Academicianul Dan Berindei a fost ani mulți patriarhul istoriografiei românești. A pornit în lume sub auspicii bune și a trăit o viață plină de variate întâmplări, fericite sau nefericite, așa cum a trăit și poporul său pe care l-a preamărit iubindu-l etern și necondiționat. (…) Academicianul Dan Berindei a transformat tragismul unei vieți în speranță, pentru că viața nu ne-o dăm noi înșine, ci ne vine ca un dar, iar darurile se onorează, se primesc și se prețuiesc, nu se discută”, a spus președintele Academiei Române.

                După cuvântul de deschidere al președintelui Academiei Române, au evocat activitatea marelui istoric Dan Berindei invitați de seamă: acad. Bogdan C. Simionescu, prof.univ. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu“ din Cluj-Napoca, prof. ing. Nicolae Șt. Noica, membru de onoare al Academiei Române, director general la Biblioteca Academiei Române, Alexandru Morega, membru corespondent al Academiei Române, președintele Fundației „Patrimoniu”, dr. Narcis Dorin Ion, director general al Muzeului Național „Peleș“ și Lucian Dindirică,  manager al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova.

                La finalul sesiunii de comunicări, invitații au participat la vernisajul expoziției de afise „Academicianul Dan Berindei – 100 de ani de la naștere”, organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”.

                Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman” deține o importantă colecție de carte donată în anul 2013 de către acad. Dan Berindei. Colecția „Academician Dan Berindei”, prezentă în cadrul Muzeului Cărții și Exilului Românesc conține biblioteca personală a istoricului, din care fac parte zeci de mii de volume ce se remarcă printr-un număr impresionant de domenii. Cel mai bine reprezentat în cadrul acestei colecții este domeniul istoriei, cu ediţii de documente vechi, ce abordează tematici diverse, de la istoria politică și socială a secolului al XIX-lea, până la istoria diplomației și a relațiilor internaționale.

                „Am fost onorat de invitația de a participa la Sesiunea comemorativă „Academicianul Dan Berindei – 100 de ani de la naștere”, organizată de Academia Română. Colegii mei au pregătit pentru acest eveniment o expoziție de afișe și o prezentare multimedia, pe care mă bucur că am avut ocazia să o prezint distinșilor invitați. În anul 2013, am fost deosebit de mişcaţi şi onoraţi de faptul că domnul academician Dan Berindei ne-a ales pe noi pentru a face această donaţie, în condiţiile în care putea să opteze pentru orice oraş din ţară. Totodată, l-am asigurat că, la rândul nostru, ne vom ridica la înălţimea acestui gest nobil şi vom face absolut tot ceea ce este necesar pentru ca volumele pe care le vom primi să fie puse în valoare. Ne-am onorat promisiunea, iar acum, acest veritabil tezaur scris donat de academicianul Dan Berindei este disponibil la „Muzeul Cărții și Exilului Românesc”, instituție inaugurată la finalul lunii septembrie”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

                 Expoziția „Dan Berindei – 100 de ani de la nașterea marelui academician” va fi disponibilă în perioada 03-10 noiembrie 2023, intervalul orar 09.00-18.00, în Salonul Expozițional al Bibliotecii Județene și la Muzeul Cărții și Exilului Românesc în data de 03 noiembrie, intervalul orar 10.00 – 16.00.

Biroul de presă al Muzeului Cărții și Exilului Românesc